De SWAB heeft een nieuwe richtlijn ontwikkeld: 'Antimicrobial Treatment of Periprosthetic Joint Infections’. Deze richtlijn bevat aanbevelingen voor volwassenen met een geïnfecteerd kunstgewricht. Zowel de empirische als de kweekgeleide therapie komen aan bod, voor vroege en late infecties, zowel voor situaties waarin het gewricht behouden wordt als die waarbij het kunstgewricht geëxplanteerd wordt. Profylaxe, lokale therapie en indicaties voor chirurgie vallen buiten het bestek van deze richtlijn.
Aanleiding:
Geïnfecteerde gewrichtsprotheses (PJI) vormen een ernstige complicatie na het plaatsen van gewrichtsprotheses, zoals heupen en knieën, met een incidentie van 1,5-2% in Nederland. Vanwege de vergrijzing en het toenemend aantal protheses, zal het aantal PJI’s naar verwachting stijgen. Deze richtlijn is ontwikkeld door de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) om Nederlandse zorgverleners te voorzien van evidence-based aanbevelingen voor de antimicrobiële behandeling van PJI.
Wat is nieuw?
Deze richtlijn biedt geactualiseerde aanbevelingen voor zowel de empirische als de gerichte antimicrobiële behandeling van PJI, gebaseerd op een systematische literatuurbeoordeling en expert consensus. Aanbevelingen zijn opgenomen over het gebruik van rifampicine in combinatie met andere antibiotica voor de behandeling van stafylokokkeninfecties, evenals specifieke behandelingen voor andere bacteriële pathogenen zoals enterokokken, gramnegatieve bacillen en schimmelinfecties.
Waar heeft de commissie op gelet en naar gekeken?
De richtlijn is ontwikkeld met behulp van de AGREE-methodologie, waarbij een systematische beoordeling van de literatuur is uitgevoerd. Hierbij is gebruikgemaakt van de GRADE-criteria om de kwaliteit van bewijs en de sterkte van aanbevelingen te beoordelen. De commissie heeft 16 klinische vragen (PICO’s) geformuleerd om de meest relevante aspecten van de antimicrobiële behandeling van PJI te onderzoeken. Factoren zoals de lokale epidemiologie, resistentiepatronen, eerdere behandelingen, en chirurgische strategieën zijn in overweging genomen bij de geformuleerde adviezen.
Belangrijkste aanbevelingen:
Deze richtlijn zal in 2029 worden herzien, of eerder indien nodig, om ervoor te zorgen dat deze up-to-date blijft met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en klinische praktijken.
Klik hier voor de totstandkoming en de volledige PJI-richtlijn
- dr. S.A.V. van Asten, coördinator PJI-richtlijn
- dr. E.J.G. Peters, voorzitter PJI-richtlijn
- dr. H. Scheper, vicevoorzitter PJI-richtlijn
De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.
Blijf op de hoogte →
In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.